Het KISS-programma kent twee begeleidingsvormen:
Het KISS-BASIS-programma dat zich richt op kinderen en hun ouders in een echtscheidingssituatie of het
KISS-PLUS-programma dat zich richt op de begeleiding van kinderen en ouders in samengesteld gezin situaties.
Een echtscheiding is een ingrijpende emotionele periode voor ouders en kinderen. Het zorgt op de korte en lange termijn voor grote veranderingen in het dagelijkse leven, zowel emotioneel als in praktisch opzicht. Daarmee is een scheiding vaak een van de meest ingrijpende periodes in het leven. Het hele gezin weet zich geconfronteerd met een rollercoaster aan emoties, waarmee het zich vaak geen raad weet. Daar waar ouders vaak nog familieleden of vrienden hebben waarmee ze hun gevoelens delen, ligt het voor kinderen vaak lastiger. Zij vinden het moeilijk om over de scheiding van hun ouders te praten en vermijden daarom liever dit onderwerp. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die hun gevoelens op dit gebied niet goed kunnen delen met anderen en daarmee de scheiding niet goed kunnen verwerken, te maken kunnen krijgen met negatieve gevolgen ten aanzien van hun functioneren en ontwikkeling.
Het KISS-BASIS-programma sluit aan bij kinderen én ouders. Beiden hebben aparte en gezamenlijke gesprekken met de coach. Gezinsbrede aanpak maakt het mogelijk om optimaal aan te sluiten bij de ervaringen, emoties en vraagstukken binnen het gezin. Op deze manier kunnen gezamenlijk en vanuit verbinding, weer stappen worden gezet naar een nieuwe balans!
Het KISS-PLUS-programma richt zich op kinderen en ouders in samengesteld gezin-situaties. Ook hier doen zich vaak specifieke problemen voor. Daar waar ouders met positieve intenties een nieuwe relatie zijn aangegaan, spelen er bij kinderen in het samengesteld gezin veel emoties die alles te maken hebben met onverwerkte gevoelens. Deze kunnen zich uiten als boosheid, verdriet of jaloezie. Ook loyaliteit en gevoelens van machteloosheid hebben eveneens een behoorlijke impact op het functioneren binnen het samengesteld gezin. Door ook in deze situatie oplossingsgericht en gezinsbreed aan de slag te gaan kunnen we optimaal aansluiten bij kinderen en (stief)ouders. Daarmee kunnen de eerste nieuwe stappen worden gezet naar een positieve toekomst!